În lumina promovării rezultatelor Programului Erasmus+ și cu ocazia celebrării Zilelor Europei, Academia de Studii  Economice din Moldova a participat in cadrul reuniunii cluster dedicată impactului la nivel național al proiectelor structurale de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior (CBHE), implementate în Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la data de 17 mai 2023 și a fost organizat de către Oficiul Național Erasmus+, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Educației și Cercetării.

Scopul evenimentului a fost de a evidenția impactul la nivel sistemic în reformarea învățământului superior ca urmare a implementării a opt proiecte structurale CBHE, cu buget total de peste 7,2 milioane euro.

La eveniment au participat Ministrul Educației și Cercetării în Republica Moldova, Anatolie Topală; deputatul în Parlamenul Republicii Moldova și membrul al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgiliu Pâslariuc; rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării în Republica Moldova, Nadejda Velișco. Ministrul Topală a apreciat înalt suportul oferit sistemului educațional din țara noastră de către structurile europene: „Încurajez cadrele universitare și universitățile să elaboreze proiecte structurale necesare reformelor de amploare demarate. Ministerul Educației și Cercetării va susține și va aprecia aportul cadrelor universitare care implementează proiecte prin intermediul noilor modificări la „Metodologia de finanțare a instituțiilor de învățământ superior”.

Evenimentul a reunit peste 50 de cadre academice și administrative, coordonatori ai proiectelor Erasmus+ de consolidare a capacităților în învățământul superior, dar și beneficiari ai Programului Erasmus+ din cadrul universităților din întreaga țară.

Proiectele Erasmus+ de consolidare a capacităților în învățământul superior sunt acțiuni de cooperare transnațională bazate pe parteneriate multilaterale, în primul rând, între instituțiile de învățământ superior din țările participante la program (țările UE și 6 țări asociate la program) și țările partenere eligibile (restul lumii, inclusiv Republica Moldova). Proiectele structurale de consolidare a capacităților au ca scop producerea de impact asupra sistemelor de învățământ superior și promovarea reformelor la nivel național în Republica Moldova.  

În cadrul evenimentului au fost prezentate patru proiectele internaționale structurale, coordonate de către Academia de Studii Economice din Moldova, și anume:

  1. Proiectul ELEVATE – Elevating the Internationalisation of Higher Education in Moldova (număr de referința: 573921-EPP-1-2016-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), coordonator de proiect – Dr. Olesea SIRBU, prezentat de către manager de proiect – Dr. Rodica CRUDU. Proiectul s-a finalizat la data de 14 octombrie 2020 și a fost evaluat cu nota “Foarte Bine” de catre Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură.
  2. Proiectul MINERVA – Strengthening research management and open science capacities of HEIs in Moldova and Armenia (număr de referința: 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), coordonator de proiect – Dr. Olesea SIRBU, prezentat de către manager de proiect – Dr. Rodica CRUDU. Proiectul s-a finalizat la data de 14 ianuarie 2023.
  3. Proiectul COMPASS – Towards European university lifelong learning model in Moldova (număr de referința: 597889-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), coordonator de proiect – Dr. Olesea SIRBU, prezentat de către manager de proiect – Dr., conf. Univ., Tatiana BUCOS. Proiectul s-a finalizat la data de 14 noiembrie 2022 și a fost evaluat cu nota “Bine” de catre Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură.
  4. Proiectul COOPERA – Integrating Dual Higher Education In Moldova and Ukraine( număr de referința: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), coordonator de proiect – Dr. Olesea SIRBU, prezentat de către manager de proiect – Dr. hab, conf. Univ., Lilia COVAS. Proiectul se afla la moment în derulare.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost prezentate două proiecte internaționale structurale, în care ASEM este implicat în calitate de partener, și anume:

  1. Proiectul QFORTE – Enhancement of Quality Assurance in Higher Education System in Moldova (număr de referința: 618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), coordonator institutional de proiect – Dr. Rodica CRUDU.
  2. Proiectul MHELM – Moldova Higher Education Leadership and Management (număr de referința: 609656-EPP-1-2019-1-MDEPPKA2-CBHE-SP), coordonator institutional de proiect – Dr.hab., prof. univ.., Ala COTELNIC

Prin urmare, aceste proiecte Erasmus+ au reușit deja să producă impact în sfera învătământului superior, să formeze personalul de la universitățile din Moldova în cadrul instituțiilor din Uniunea Europeană, dar și să doteze tehnic instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Pe parcursul anilor 2014-2022, Programul Erasmus+ a avut un impact major asupra dezvoltării învățământului superior în Republica Moldova prin diferitele sale proiecte, cum ar fi peste 800 proiecte de Mobilitate Internațională de Credite, care au implicat cca 4000 mobilități ale studenților și ale cadrelor universitare, 24 proiecte de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior, 27 proiecte Jean Monnet.